Retro v modernom šate: Ako na moderný vintage dizajn?

  1. Domovská stránka
  2. Blog
  3. Retro v modernom šate: Ako na moderný vintage dizajn?
284

Vintage štýl sa dostáva čoraz viac do popredia, a to vo všetkých kútoch interiéru. Retro ožíva v atraktívnych dizajnoch, textíliách či samotnej konštrukcii vintage nábytku a každej miestnosti dokáže razom prinavrátiť nestarnúcu autentickosť a nepochybne aj návrat v čase.

Čo je vintage štýl?

Napriek tomu, že v mnohých prípadoch vintage evokuje myšlienky na kúsky, ktorým už pred stáročiami odzvonilo, nie je to úplne najpresnejšie. Zatiaľ čo starožitnosťami môžeme nazývať kúsky, ktoré mali svoju zlatú éru pred viac ako 100 rokmi, vintage začína už na 20-ročnej histórii. Oplatí sa ale poznamenať, že vintage štýl dokonale dopĺňajú starožitnosti a ich prítomnosť je v interiéri tohto štýlu priam žiadúca.

Moderný vintage nie je monotónny

Vintage štýl v modernom šate nemá prísne vymedzené hranice, čím vzniká ideálny priestor pre stelesnenie vlastných predstáv. Moderný vintage sa skrátka vyznačuje trefnými a oku lahodiacimi kombináciami minulosti a súčasnosti. Jednotlivé prvky sa nenútene dopĺňajú, a či už ste zástancom minimalizmu alebo si radšej potrpíte na pestro zmiešaný interiér s nádychom maximalizmu, moderný vintage ulahodí v oboch prípadoch.

Začnite s farbami

Aj keď sýte a živé odtiene sa vo vintage nevylučujú, ak siahnete po jemnejších a decentných farbách, vytvoríte omnoho súvislejší celkový dojem a navyše necháte viac vyniknúť dominantné starožitné kúsky. Materiály a textílie je vhodné kombinovať v princípe vytvárania kontrastov pre dosiahnutie ucelenej rovnováhy bez výraznej dominancie niektorého z materiálov. Pri výbere vzorov je zas potrebné zamerať sa najmä na tie objemnejšie hlavne pokiaľ majú väčší podiel na celkovom vzhľade.

TIP: Aké farby sú najvhodnejšie pre vašu spálňu?

Kľúčové zoskupenie

Najprv sa zamerajte na najvýraznejšie kúsky a nábytok, ktorý bude predstavovať základ miestnosti a súčasne predpokladáte aj jeho najčastejšie používanie. Do obývačky môžete zvoliť pohovku so starožitnými prvkami v obklopení moderných bytových doplnkov. Napríklad môžete zvážiť kúpu nenápadného kovového svietidla alebo zariskovať s moderným závesným svietidlom väčších rozmerov. Naopak, ak sa rozhodnete pre modernú sedačku, odporúča sa ju skombinovať so starožitným stolíkom alebo vzorovaným kobercom. V spálni možno postupovať podobne, pričom pri posteliach vo vintage štýle môžete smelo staviť na tie s baldachýnom alebo modernejší variant v spojení s vankúšmi a prikrývkami s retro vzormi. Rovnako si môžete k posteli zadovážiť aj vzorovaný koberec a elegantná starožitná komoda dodá vašej spálni takisto podtón vintage štýlu.

Jediná dominanta

Máte vyhliadnutý vzácny starožitný kúsok, ktorý by ste chceli zakomponovať do svojho interiéru? Ak nemáte v pláne kompletne meniť dizajn miestnosti, skúste sa informovať ohľadom daného kúska a zistiť bližšie informácie o období, z ktorého pochádza. Potom môžete nábytok doplniť starožitnými doplnkami najlepšie z tej istej historickej doby, vďaka čomu nebude váš výrazný kúsok pôsobiť stratene.

Vstavané skrine

Vstavané skrine dokážu variabilitou konštrukcie a dizajnu efektne zapasovať aj do vintage interiéru. Minimalisticky doplnia nekomplikovane riešenú architektúru a naturálne materiály sa zase trefne skombinujú s kamenným, tehlovým či dreveným obkladom stien. Široký výber drevených materiálov vám pomôže vytvoriť súvislú a nechaotickú kombináciu vstavanej skrine s pôvodnými drevenými parketami či inými drevenými kúskami.
Do vytvárania vysnívaného vintage interiéru sa tak môžete pustiť aj bez dizajnérskych skúseností a zapojiť predovšetkým svoju fantáziu. Potrebujete mať dokonale zmapovaný riešený priestor a čo najpresnejšiu predstavu finálneho vzhľadu.

Novinky, rady, akcie a zľavy

* indicates required

Menu